Latringuiden

Latringuiden

Via en latrinkompost kan du till skillnad från en vanlig kompost även sortera mänskligt avfall och göra det till näringsrik mull att använda i trädgården. Fantastiskt eller hur? Genom att kompostera minskar du även andelen organiskt avfall som hamnar på soptippen. Detta sin tur minskar utsläppet av metangas som bidrar till växthuseffekten. När du komposterar för du även tillbaka näringsfulla ämnen till orden, minskar behovet av konstgödsel och bidrar till hållbara trädgårdar. För att göra det så enkelt som möjligt har vi här nedan svarat på lite vanliga frågor men även informerar lite om de krav som finns!

Krav på latrinkomposter:

Om du har ett toalett utomhus såsom ett utedass eller liknande finns det idag krav på att du ska kunna ta hand om ditt avfall. Det finns även speciella krav på hur detta ska gå till och det är här vår Biokub latrinkompost kommer in i bilden! 

Vår Biokub är av återvunnen plast och gör det enkelt för dig att uppfylla alla de krav som finns. Kraven för hur en latrinkompost ska hanteras kan skilja sig mellan kommunerna och därför ber vi er kolla upp vad som gäller i just er kommun. 

Kompostering

Latringuiden: Frågor & Svar

Att tänka på inför köp:

Finns det några lagar eller regler när det kommer till latrinkompost?
Vilka regler det finns för latrinkompostering skiljer sig mellan kommunerna och vi rekomenderar att du vänder dig till din kommun för att få reda på vad som gäller hos dig. De krav som finns brukar handla om placering, konstruktion av kompostbehållare och hantering av det färdiga materialet för att skydda folkhälsa och miljö. Innan du börjar använda din latrinkompost behöver du anmäla att du har en kompostbehållare som uppfyller kraven. Båda våra Biokuber för latrin är konstruerade för att uppfylla dessa krav. 

Vad ska jag tänka på när jag köper en latrinkompost? 
När du köper en latrinkompost är det viktigt att du väljer en behållare  med tillräcklig kapacitet för ditt behov. Det är även bra att fundera över om du behöver en isolerad eller oisolerad kompostbehållare samt dess kompatibilitet med ditt avfallshanteringssystem. För att hjälpa dig välja vilken kompostbehållare som passar dig har vi skapat en produktguide

Vart är det bäst att placera sin latrinkompost?
När du ska placera din latrinkompost är det viktigt att du tänker på följande:
Lättillgänglighet: Eftersom du regelbundet ska underhålla och lägga till material är det viktigt att du placerar den så att du kommer åt den hela året. Ett tips är att placera kompostbehållaren nära ditt källmaterial t.ex. i trädgården eller närheten av ditt kök. 
Avstånd från bostad och vatten: Detta för att minska att eventuell doft stör boendeområdet. För att få en friskare kompost och undvika doft är god ventilation lösningen. Detta fås genom vår kompostskruv som effektivt optimerar ventilationen. För att förhindra kontaminering av vattenkällor får komposten inte heller placeras nära brunnar, sjöar eller åar.  
Skydd från solljus och vind: Överhettning av kompostbehållaren kan störa komposteringsprocessen. Tänk även på att placera kompostbehållaren så att den är skyddad från starka vindar då även kyla kan störa denna process. 
Dränering: Se till att platsen har bra dränering för att undvika att vatten samlas i eller under behållaren då detta kan skapa dåliga förhållanden för kompostering.

 

Hur tar jag hand om min latrinkompost?

Vilka material kan jag kompostera i en latrinkompost jämfört med en matkompost eller varmkompost?
Latrinkomposten är till för att kompostera mänskligt avfall och behöver torv, sågspån eller halm för att balansera fuktighet och hjälpa till med nedbrytning. Matkomposter tar hand om köksavfall medan en varmkompost behöver en balans mellan matavfall/gräsklipp och torra löv/pappersprodukter.

Hur hanterar jag vanliga problem som t.ex. lukt från min kompost?
För att undvika problem med din kompost är det viktigt att balansera grönt och brunt material, regelbundet lufta komposten och skydda den får extrema temperaturer. Lukter hanteras genom att se till att det finns tillräckligt med luftcirkulation, balansera kväve och kolinnehållet och hålla komposten fuktig (ej våt). Om komposten luktar illa kan man tillsätta mer av Biokub kompostströ som absorberar överskottsfukt och neutraliserar doft. Om du istället har problem med nedbrytningen kan det beror på för mycket kväverikt material eller för dåligt luftcirkulation. Problem med luftcirkulation löses enkelt med vår kompostskruv

Hur påverkar vädret min kompost?
Höga temperaturer kan påskynda komposteringen medan kalla temperaturer kan sänka den eller göra att den stannar av helt. Detta undviker du om du väljer en isolerad latrinkompost från Biokub då den endast behöver skyddas från extrem kyla och regn. 

Hur lång tid tar nedbrytningen?
En latrinkompost kan fyllas till 3/4 delar av kompostbehållaren. Därefter behöver komposten mogna i minst 6 månader för en isolerad latrinkompost och upp till ett år för en oisolerad latrinkompost. Genom att optimera förhållanden i komposten som materialbalans och temperatur kan du påskynda denna process.

Hur förhindrar jag djur och skadedjur från att komma åt min kompost?
Alla vår Biokuber har lock som skyddar din kompost från djur.

Hur och när kan jag använda den färdiga komposten i min trädgård? 
Komposten kan användas när den är mörk, är smulig och har en jordliknanden doft och inte längre könner nån doft av materialet. Den färdiga komposten kan sedan användas till rabatter, som toppdressing för gräsmattor eller blanda in den i jorden när du ska plantera nya växter för att förbättra jordens struktur och näringsinnehåll.

Vad bör jag inte kompostera i en latrinkompost?
Sjukdomsdrabbade växter, behandlat trä eller behandlat papper/kartong med tryckfärger bör undvikas. Papper och kartong som inte är behandlat går bra om det rivs i mindre bitar. Även aska från en öppen spis går att komposter i små mängder men även här får ej behandlat trä användas. Undvik även att kompostera stora grenar och kvistar då nedbrytningen av dessa tar lång tid. Om du trots detta behöver kompostera stora grenar och kvistar behöver du krossa eller flisa dem. 

Vad gör jag om komposten är för våt? 
Om din kompost skulle bli för blöt behöver du tillsätta mer brunt material eller vårt kompostströ

Hur ofta behöver jag vattna min latrinkompost?
För att bibehålla en optimal fuktnivå kan det under sommarmånaderna vara nödvändigt att vattna sin latrinkompost. Om komposten är för torr saktas komposteringprocessen ner.

Hur vattnar jag min latrinkompost?
Innan du vattnar din kompost behöver de se över fuktigheten komposten bör vara lika fuktig som t.ex en urvriden svamp. Skulle den vara torrare än detta är det viktigt att applicera vattnet jämt över komposten. För att göra detta kan du ta hjälp av en vattenkanna eller slang med sprutmunstycke för att få en mjuk och jämn täckning. Var försiktig när du vattnar så att du inte vattnar för mycket då detta kan leda till dålig lukt och en långsammare nedbrytning. Det är även viktigt att se till att det finns tillräckligt med brunt material som kan absorbera överskottsfukt och bibehålla luftflöde. Även att vända komposten hjälper till att fördela fuktigheten men även tillföra syre. För att göra detta rekommenderar vi att du använder vår kompostskruv.